Choď na obsah Choď na menu
 


Bratislava

3. 2. 2009

Bratislava (http://sk.wikipedia.org/wiki/Bratislava)

      Bratislava leží v strednej Európe. Rozprestiera sa na oboch brehoch rieky Dunaj, druhej najväčšej rieky v Európe a na úpätí pohoria Malé Karpaty.

Mesto je situované na hranici troch krajín, susedí s Maďarskom na juhu a Rakúskom na juhozápade. Z pohľadu samosprávneho členenia sa mesto delí sedemnásť mestských častí.

 Rozloha                        367.5 km2

Poloha:                         17° 7´východnej dĺžky, 48° 9´severnej šírky

Nadmorská výška:     126 – 514 m nad morom

Časové pásmo:          SEČ (GMT +1 hodina)

Letný čas:                     od marca do októbra (GMT + 2 hodiny)

Sídli tu prezident, parlament, vláda, ministerstvá a rôzne úrady.

V Bratislave tiež pôsobí niekoľko univerzít, vysokých škôl, divadiel, múzeí a iných kultúrnych ustanovizní akou je napríklad svetoznáma Slovenská filharmónia alebo Slovenská národná galéria.

                 Pred druhou svetovou vojnou sa v Bratislave hovorilo troma jazykmi: nemeckým, maďarským a slovenským.
 

Bratislava je mesto bohaté na pamiatky, z ktorých mnohé sa nachádzajú v Starom Meste. Mestská pamiatková rezervácia je jedna z najväčších na Slovensku. Dominantou je štvorvežový Bratislavský hrad, vedľa ktorého sa nachádza budova Národnej rady Slovenskej republiky a neďaleko Katedrála svätého Martina.

 
Podnebie

Bratislava sa nachádza v miernom podnebnom pásme kontinentálneho rázu, ktoré je charakteristické výrazným rozdielom medzi teplotami v lete a v zime a striedajúcimi sa 4 ročnými obdobiami. Priemerná ročná teplota je okolo 9,9°C. Slnko svieti priemerne 1976,4 hodín ročne a padne okolo 527,4 mm zrážok.

 
Vodstvo

Cez Bratislavu tečie rieka Dunaj, druhá najväčšia európska rieka, a oddeľuje mestskú časť Petržalka od ostatných mestských častí. V mestskej časti Devín sa do Dunaja vlieva rieka Morava, do ktorej západne od Devínskej Novej Vsi ústi riečka Mláka.

Do Karloveského ramena sa západne od Dlhých dielov vlieva Mokrý potok. Pri Botanickej záhrade ústi do Dunaja potok Vydrica.

Východné svahy Malých Karpát odvodňuje Račiansky kanál, ktorý sa severne od mestskej časti Vajnory spája s vodami Blatiny, ktorá ďalej ústi do Malého Dunaja.

V Bratislave sa nachádza niekoľko prírodných a umelých vodných plôch, z ktorých prevažná väčšina slúži aj ako prírodné kúpaliská. Napríklad Štrkovecké jazero a Kuchajda v Ružinove, Vajnorské jazerá a Zlaté piesky pri diaľnici D1, Malý Draždiak a Veľký Draždiak v Petržalke, Rusovské a Čunovské jazero.

 Národnostné zloženie z roku 2001: Slováci 91,4%, Maďari 3,8%, Česi 1,9%, Nemci 0,3%, ostatní 2,6%.

Vierovyznanie: Rímskokatolíci 56,7%, bez vyznania 29,3%, Evanjelici 6%, nezistené 4,7%.

Bratislavský región (Bratislavský kraj) je najbohatší slovenský región a v rámci nových krajín Európskej únie je na druhom mieste (po Prahe) v poradí podľa HDP na obyvateľa vyjadrený v parite kúpnej sily (PPS), kde dosahuje 147,9 % priemeru Európskej únie (v roku 2007), čo je 19. miesto zo všetkých regiónov Európskej únie. Je tu tradične najnižsia nezamestnanosť na Slovensku a veľa obyvateľov z iných regiónov Slovenska sem cestuje za prácou.

 

Priemerná mzda v Bratislave bola v prvom kvartáli roku 2008

vo výške € 986,6[4] (29 722 Sk).

 

V Bratislave sídli množstvo dôležitých firiem, napríklad mobilní operátori T-Mobile, Orange a O2,  softvérové spoločnosti, ako aj automobilka Volkswagen.

 

Veľa dôležitých firiem sídli v biznis centrách, ktorých výstavba stále prebieha. Medzi najznámejšie patrí napríklad Bratislava Business Center V a Apollo Business Center, ktoré sa nachádzajú v mestskej časti Ružinov.

 Mestské časti: